Uncategorized

Ik ga op reis en ik neem mee…

Hamer

Daar zit je dan op het vliegveld. Tas ingepakt, gedag gezegd. Je paspoort in de hand en tranen in je ogen. Je gaat nogmaals alles na in je hoofd. Ben ik niets vergeten? Je weet dat als je bent ingestapt er geen weg terug meer is. Alles moet je mee hebben. Zodra je instapt, laat je al het andere achter. Je gaat een lijst af:

“Kinderen/vrouw? – Check.”

“Gezondheid? – Check.”

“Hoop? – Check.”

“Herinneringen? – Check.”

Al het nodige om de reis en het verblijf te overleven heb je bij de hand. Je geeft je koffers af en stapt gerust de vliegtuig in. Bij aankomst loop je mee in de menigte om je koffer te collecteren, maar in plaats van een route naar je koffer word je gevraagd mee te lopen met een meneer gekleed in het recht. “Er zijn waarschijnlijk dingen in je bagage gevonden die niet te accepteren zijn.” Zeer zelfverzekerd loop je mee, wetend dat al hetgeen jij hebt meegenomen van belang zijn voor iedere wereldburger. Je tas wordt opengehaald, herinneringen overhoop gegooid, gezondheid op de grond gesmeten, je hoop valt stuk op de grond en je kinderen en vrouw worden apart gelegd. “Waar zoekt u naar? Ik heb enkel en alleen dit bij me, meer had ik niet en heb ik ook niet”. “Uw naam”, antwoord hij. ”Helaas mag u deze niet meenemen”.

Ineens zie je een rapport tevoorschijn komen. “Maar meneer van het recht, wie heeft u dit rapport toegezonden?” “Diezelfde mensen die voor jou je tas hebben ingepakt, die jou enkel herinneringen hebben meegegeven, die hoop graag voor zichzelf wilden houden en die jouw gezondheid of die van alle andere reizigers in jouw vlucht ondermijnen voor een hoger doel.”

Een hoger? Misschien kan je ermee leven als jouw bestaan voor een hoger doel teniet gaat. Je zou niet de eerste zijn in de geschiedenis die iets heeft verloren voor een hoger doel. Mahatma Gandhi, Nelson Mandela en de Dalai Lama verloren ook iets voor een hoger doel. Maar welk doel? Van deze mensen was het doel al duidelijk. Gandhi verloor het leven voor de vrijheid van de toekomstige generaties, Nelson verloor vrijheid voor de gelijkheid en de Dalai Lama verloor al het slechte voor het goede. Ik ga mijn bestaan verliezen, in ruil voor wat? Zijn antwoord: “Uw bestaan zal dienen voor een hoger doel genaamd, de politieke agenda. U zult dienen als een voorbeeld voor onze democratische handhaving van de mensenrechten. U zult een offer zijn die gebracht is door mensen die het oneens waren met uw gedachtegoed en levenswijze. Wij doen eigenlijk geen zaken met hun, maar ook wij zetten onze principes opzij en gaan in zee omdat wij een hogere doel dienen genaamd, schijnrechtsvaardigheid. Uw identiteit en het bestaan van het rapport komt ons goed uit, want wij zijn dienaren van het recht. Wij dienen mensenrechten, daarvoor offeren we en gaan in zee met de vijanden. Dit alles alleen om te laten zien hoe goed wij bezig zijn. Het maakt ons niet uit wie wij de hand schudden en wie wij de rug toekeren, want wij geloven erin dat het doel elk middel rechtvaardigt en dat is hoe het recht zege viert!”

Verbluft blijf je staan en stelt dan de vraag: “zou u geen mensenrechten dienen, als u de mijne nu niet schendt? Het antwoord luid als volgt: “uw reisgegevens geven ons aan dat uw status 1F onherroepelijk vast staat. Nog een fijn verblijf en vergeet u niet het overige van uw koffer mee te nemen als u het vliegveld verlaat.”

Ik ga dus op reis en neem mee een onherroepelijke 1F stempel. Dien ik een hoger doel? Die van rechtvaardigheid werd mij wijs gemaakt maar toch vraag ik me af waarom ben ik dan uitgesloten voor de westerse begrippen van mensenrechten? Is een eerlijk proces alleen gereserveerd voor een exclusieve club waar je enkel voor in aanmerking komt met een VIP ticket? Ik dien een hoger doel waar ik geen keuze voor heb gemaakt want mij zijn al mijn rechten op een keuze onttrokken.

Klik hier voor meer informatie over het 1F beleid van Nederland.
By Sodaba Abibzay

3 thoughts on “Ik ga op reis en ik neem mee…”

 1. Dear Sodaba,
  I’m sorry to hear about the injustice towards your people due to the implementation of this policy. Sadly, big nations like the Netherlands do not realise that they can make a positive difference by providing shelter and refuge to many. By implementation policies as the above, they are in fact creating mistrust and forgetting fairness in every aspect.

  It is lovely that you are raising awareness by writing about it. I hope those who are subject to this policy, find justice soon and can return to their safe haven and families.

  Regards,

  Raksha

  Like

  1. Dear Raksha,

   I was not aware of the fact that you understood Dutch this well. How did you learn the dutch language?

   Thank you for your support. I also hope that these particular families who are fighting great injustice right now will get the chance to prove their innocence and continue life in a normal way.

   If you have Facebook show us your support by hitting the like button of Stichting1f.

   Kind Regards,

   Sodaba

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s